کلایمر یا بالابر ها تجهیزاتی هستند ، جهت دسترسی سریع و آسان به ارتفاعات و بلندی در انواع ساخت و سازها از جمله ساختمان سازی، پل ها، سدها ، سیلوها و دکل های نفتی و همچنین نظافت و شست و شوی نمای ساختمان و شیشه ها به کار برده می شود. اجاره کلایمر یا خرید کلایمر و به طور کلی استفاده از کلایمر امروزه کاربرد گسترده تری پیدا کرده است و جایگزین مناسب و ایمنی برای داربست های فلزی شده است.
کاربردهای کلایمر در ساختمان
دستگاههای کلایمر کاربردهای مختلفی در ساختمان سازی دارد و این موضوع باعث محبوبیت این دستگاهها شده است. اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که کاربرد کلایمر چیست باید گفت که یکی از مهمترین کاربردهای این دستگاه، نگهداری از نمای ساختمان و تمیز نگه داشتن نمای برجها و سازههایی با ارتفاع بالا است.
پیش از ایجاد دستگاههای کلایمر انجام این فرآیندها موضوعات چالشی بودند، این در حالی است که حالا با استفاده از کلایمرها میتوان این فرآیند را به سادگی و با هزینه کم انجام داد. علاوه بر این مسئله، از مهمترین کاربردهای این دستگاهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دسترسی به نمای ساختمانهای بلند
- تعمیر و نگهداری سازههای بلند
- نصب کامپوزیت پنل
- بازسازی نمای سازههای بلند
- نقاشی بر روی سازهها
- کمک به کارگران برای دسترسی به بخشهای مختلف
- جا به جایی تجهیزات کوچک برای تعمیرات نمای ساختمان
این موارد تنها برخی از کاربردهای انواع کلایمر در ساختمانها است.
انواع کلایمر ها
کلایمر نوعی بالابر است که دارای یک سبد مخصوص به طول 2 تا 6 متر می باشد. دستگاه کلایمر ، با دارا بودن استانداردهای بین المللی ، به واسزه برخورداری از ایمنی بالا ، دارای عملکرد و کارایی فوق العاده ای می باشد و از هر لحاظ چه اقتصادی و چه ایمنی و راحتی مورد توجه قرار گرفته است و به دلیل نصب راحت و آسان و سرعت بالا ، به افزایش سرعت کار و بهره وری نیز کمک بسیاری کرده است. کلایمر ها از یک محفظه فلزی و یک موتور و قطعاتی برای نصب تجهیزات در کنار یکدیگر ساخته و تولید می شود. کلایمر ها توسط موتورهای وینچی که با سیم بکسل مخصوص به پایه های نگهدارنده آن وصل شده حرکت می کند و دارای ترمز اضطراری نیز می باشد. کلایمر ها در انواع مختلفی تولید می شوند که عبارتند از:
- کلایمر برقی
- کلایمر مکانیکی
- سیستم مونوریل
- سیستم ماشین روف
هر یک از این دستگاه های کلایمر دارای اجزاء و قطعات مختلفی است و در مکان ها و پروژه های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد ، اما به طور کلی کارایی و کاربرد آنها یکسان است و تمامی آنها برای راحتی و آسایش و ایمنی و افزایش سرعت کار کمک می نمایند. کلایمر ها هم به صورت دستی و هم به صورت برقی ساخته می شوند. همچنین از لحاظ حرکتی نیز به صورت عمودی و به صورت جانبی حرکت می کنند. اجاره کلایمر یا خرید کلایمر با توجه به نوع سازه، ارتفاع سازه و نوع سختی و سنگینی مصالح انتخاب می شود. برخی از کلایمر ها با حرکت عمودی، پایه های دستگاه در بالای دستگاه قرار می گیرد و به وسیله سیم بکسل به موتور وینچی داخل سبد متصل شده و دستگاه در مسیر عمودی حرکت می کند. در برخی دیگر از کلایمر ها، ریل هایی تعبیه شده است کهکه از بالای ساختمان به پایین نصب شده و به وسیله مهارهایی به بدنه سازه متصل می شوند و دستگاه بروی این ریل ها به حرکت در می آید. این نوع از کلایمر ها دارای سیستم امنیتی بیشتری هستند.
مزایا و معایب استفاده از کلایمر
کلایمرها مثل هر دستگاه و تجهیزاتی دارای مزایا و معایب خاصی هستند. از مهمترین مزایا این دستگاهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمک به تامین امنیت جانی افراد شاغل در پروژه
- سرعت بالا نصب و راه اندازی کلایمر
- راحتی استفاده از کلایمر
- کمک به انجام فعالیتهای اجرایی با سرعت بالاتر
- جا به جایی بین طبقات در کمترین زمان ممکن
- جلوگیری از سقوط نیروها و وسایل همراه آنها
در کنار مزایا این دسته از دستگاهها، اگر بخواهیم شما را با معایب استفاده از انواع کلایمر آشنا کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوشش سطح کم در مسیر افقی
- عدم امکان اجرای عملیات های سنگین ساختمانی
- نیاز به دانش تخصصی برای نصب، به خصوص در مدلهای پیشرفته
حرف آخر
در این مطلب از وب سایت آهنگر به این سوال پاسخ دادیم که کلایمر چیست و چه انواعی دارد. بررسی موارد گفته شده در این مطلب به شما کمک میکند تا بتوانید از این دستگاهها در سازههایی که ارتفاع بسیار زیادی دارند استفاده کرده و به جای داربست با کمک انواع کلایمر، کارهای اجرایی را با کمترین چالش در ارتفاع بالا انجام دهید.